Nya coronaviruset

Norge förbereder sig för över två miljoner smittade

2:01 min

I Norge talar ansvariga myndigheter nu om risk för att över två miljoner norrmän kan smittas av coronaviruset. Läget är skrämmande, säger Torgun Wæhre, tillförordnad avdelningschef på Norges största sjukhus, Ullevål i Oslo.

Om 2-3 veckor kan vi ha ett liknande läge som Italien har i dag, säger Torgun Wæhre till norska radion NRK.

– Att då är intensivvårdsavdelningarna överfulla och sjukhuset på randen till kollaps, för att använda ett dramatiskt ord.

Det kan bli överfulla intensivvårdsavdelningar och sjukhus på randen till kollaps. Redan nu märker Ullevåls sjukhus brist på utrustning och personal, säger Torgun Wæhre till NRK.

Enligt nyhetsbyrån NTB finns ett nytt scenario från norska Folkehelseintituttet om att uppemot 2,2 miljoner norrmän kan bli smittade av coronaviruset. Det motsvarar ungefär 40 procent av landets befolkning. Det finns stora osäkerheter i beräkningarna, som inte ska ses som en prognos. Den norska sjukvården är uppmanad att planera för ett scenario där 22 000 personer blir så sjuka att de behöver sjukhusvård.

I går eftermiddag var 277 norrmän konstaterat smittade av corona, enligt Folkehelseintituttet. Tidningen VG rapporterar om mer aktuella uppgifter från norska kommuner om totalt drygt 400 coronafall.

I dag konstaterades den första smittan på en norsk oljeplattform i Nordsjön.
Ett norskt försäkringsbolag har i dag avrått från alla utlandsresor från Norge på grund av att coronasmittan ger ökad risk för att bli strandsatt på sitt resmål.
Ansvariga norska myndigheter gav i går en rekommendation om att ställa in eller flytta fram alla evenemang som samlar mer än 500 personer. Det ledde bland annat till inställda föreställningar på kulturinstitutioner som norska operan och Nationaltheatret.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen uppger för NRK att hon vill se ett krispaket riktat mot kultur, idrott och frivilliga verksamheter på grund av den extraordinära situationen. Hon har även ställt en formell fråga till regeringen om detta.