Förtroendebarometern

Störst förtroende för Systembolaget – igen

1:59 min

För andra året i rad hamnar polisen i topp när svenskarnas förtroende för olika samhällsinstitutioner mäts i den årliga Förtroendebarometern från Medieakamien.

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap och sitter med i Medieakademien.

– Vi har inte någon systemkollaps eller tillitskollaps i Sverige utan det är tvärtom så att i vår undersökning är det många samhällsinstitutioner som flyttar fram sina positioner och vinner ökat förtroende bland svenska folket, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Polisen ligger i topp och får 73 % av svenskarnas förtroende. Följt av högskolor och universitet och domstolarna.

Bland företagen finns Systembolaget och IKEA kvar i toppen i den här undersökningen som är gjord under två veckor i februari bland 1200 personer.
Men för de politiska partierna och riksdagen minskar förtroendet.

Bara 35 % svarar att de har förtroende för riksdagen i år jämfört med 55 % för 10 år sedan.

En effekt av osäkerhet efter förra valet menar Henrik Ekengren Oscarsson.

– Vi är inte vana vid det här. Vi är vana vid att det är ett rött lag som slåss mot ett blått lag och att allt är väldigt tydligt, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.

En klar trend i årets undersökning är också större skillnader mellan olika politiska grupper i vad man har förtroende för. vilket på sikt kan bli problematiskt om det blir politisk strid om förtroende menar Ekengren Oscarsson.
Bland medieföretagen har Sveriges Radio och Sveriges Television fortsatt högt förtroende trots den senaste tidens periodvis högljudda debatt kring public service bolagen.

-Möjligen skulle man kunna tänka att detta blåsväder skulle ha rubbat svenska folkets förtroende för Public service bolagen men i mätningen är det precis tvärtom. Det här är andra året i rad som public service medierna får en högre förtroendeskattning än året innan säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Carina Holmberg
carina.holmberg@sverigesradio.se