RECENSION - FILM

Familjekonflikterna loopar runt i Kore-edas "Sanningen"

2:33 min

Han fick både Guldpalm och Guldbagge för filmen "Shoplifters" den japanske filmregissören Hirokazu Kore-eda. "Sanningen" är hans första film inspelad i Europa men dessvärre är det här familjekonceptet ganska förutsägbart.

Titel: Sanningen
Originaltitel: La vérité
Regissör: Hirokazu Kore-eda
Medverkande: Catherine Deneuve, Julitte Binoche, Ethan Hawke mfl.
Betyg: 3

Vad är det egentligen som binder en familj samman? Och vad är en familj?

Till den frågan återvänder Hirokazu Kore-eda gång på gång i sina filmer. "Shoplifters" visade att kärlek och tillit kan spira där man minst anar det, att brott och hemligheter också kan föra människor samman.

Men hans nya film ”Sanningen” liknar mer hans tidigare ”Efter stormen” och ”Still walking” där flera generationer tvingas samman igen, konfronteras med bortsopade minnen och det på en alldeles för liten yta, i en trång lägenhet där familjemedlemmarna liksom faller över varandra.

Men nu är det Frankrike och i den här familjen har gamla skådespelarmamman ett gigantiskt hus i Paris, visserligen kant i kant med ett fängelse. Hon har skrivit sina tvivelaktiga memoarer och tvingat hem manusskrivande dottern och hennes amerikanske B-skådis till man från USA.

Mamma ljuger, driver alla anställda till vansinne, är på gränsen till demens och minns dessutom inte replikerna i sin kanske sista roll, en film i filmen om en mamma i rymden som visar sig vara mer ömsint i replikföringen än vad någon sval familjesammankomst kan leva upp till.

Det är de stora skådespelarna som möter upp, Catherine Deneuve och Juliette Binoche, men det är som om man som åskådare redan i första scenen förstår att här kommer alkoholen och hatet att flöda, och att man till skillnad från i Kore-edas tidigare filmer har sett alltihopa många gånger förut. Den där borgerliga familjen som sopat allt under mattan i decennier, som bara förställer sig. och här är de dessutom skådespelare och manusförfattare allihopa.

Just den här iscensättningen intresserar mig inte nämnvärt, men jag älskar ju Kore-edas filmer och ser redan fram emot nästa – som förhoppningsvis utspelar sig i en annan familj.

Katarina Wikars
katarina.wikars@sverigesradio.se