Nya coronaviruset

Statsministern håller presskonferens om coronaläget

1:48 min

Regeringen kommer att följa Folkhälsomyndighetens begäran om att stoppa allmänna sammankomster med över 500 personer, meddelar statsminister Stefan Löfven under en presskonferens.

På onsdagen skrev Folkhälsomyndigheten en hemställan till regeringen om att allmänna sammankomster med över 500 personer inte bör hållas tills vidare.

”Eftersom det finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället är det nu läge att, som en tillfällig åtgärd, inte få hålla allmänna sammankomster med mer än 500 personer i Sverige”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Syftet med förbudet är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet, och kanske också från omvärlden, och samlas på en och samma plats. Det gäller alltså exempelvis stora idrottsevenemang, stora konserter, mässor och konferenser.

Senare på onsdagen sade Per Bolund (MP) att regeringen kommer att följa Folkhälsomyndigheten.

– Vi lyssnar noga till våra expertmyndigheter och kommer de med en sådan rekommendation så kommer vi att göra det som behövs för att gå dem till viljes. Så där håller vi på att snabbt bereda den begäran som kommit in. Vi kommer att komma med ett sådant beslut, sade han i Studio Ett.

Under en presskonferens bekräftades detta av statsminister Stefan Löfven, som manade till försiktighet.

– Våra resurser i hela samhället ska mobiliseras. I en svår situation så står vi samlade, sade Stefan Löfven.