FILM

Skoningslöst om Syrien i årets bästa dokumentär

2:02 min

Dokumentären "Till min dotter" är ett gripande, skoningslöst och välgjort vittnesmål från fem år i krigets Syrien.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Till min dotter (For Sama)
Regissör: Waad Al-Kateab, Edward Watts
Medverkande: Waad Al-Kateab, Hamza Al-Khateab, Sama Al-Khateab
Genre: Dokumentär
Betyg: 5 av 5
Biopremiär: 13 mars


Hur nära kan man komma? Hur verkligt kan det bli?
Det är frågor som man kan ställa kring en dokumentär... och jag har svårt att se att man kan komma närmare än Waad Al-Kateabs film inifrån Aleppo.

For Sama har den hetat när den tagit hem priser på festivaler och galor runt om i världen, och Sama är Waad Al-Kateabs egen dotter som föds under belägringen av Aleppo. Hon gör filmen för att förklara för dottern varför hon och hennes man Hamza stannade i Aleppo, trots bombningar och beskjutningar, rasade hus och brist på allt. Hon har filmkameran med sig över allt i fem år.

Det börjar med protester och demonstrationer mot regimen, sen börjar belägringen och det är då hon gifter sig med Hamza och dom får en dotter. Hamza är läkare på det tillfälliga sjukhus dom uppför, där det kommer en strid ström av skadade, folk lappas ihop, räddas men många dör också. Två bröder kommer kånkade på lillebror som dör framför deras ögon, i en annan scen så hålls en slapp nyfödd kropp upp och en ung man ger hjärtmassage och daskar honom i rumpan, inget händer, men så efter en evighet börjar barnet skrika.


Sjukhuset beskjuts med raketer, vänner, personal dödas, det är kaos men Hamza bara fortsätter göra vad han kan för att rädda liv... en krigsvardagshjälte som aldrig brusar upp, aldrig ger upp. Många scener är nästan outhärdliga, men förstås inget mot att stå mitt i detta krigets blodiga, larmande kaos. Till min dotter ger mig mer närvaro i krigets Syrien än år av nyhetsrapportering.

Det är en klar femma i betyg.

Björn Jansson
bjorn.jansson@sverigesradio.se