Corpus Christi - en morddömd själavårdare

2:20 min

I Corpus Christi möter vi en ung man som efter sitt fängelset hamnar i en liten by, där han plötsligt utses till byns präst. (Premiär 13 mars)
Betyg: 3

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Corpus Christi (Boze Cialo)
Regissör: Jan Komasa
Manus:  Mateusz Pacewicz
Skådespelare: Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel
Genre: Drama
Betyg: 3

Corpus Christi är ingen Ida, den polska filmen som fick en Oscar för bästa utländska film. Ett svartvitt bildpoetiskt mästerverk.
Här möter vi Daniel, som sitter på ett ungdomsfängelse, dömd för ett mord. Stämningen på fängelset är hård, men där finns också en präst som Daniel har många samtal med. När Daniel släpps ut så har prästen ordnat ett jobb på ett sågverk åt Daniel, men det är inget för honom tänker han när han anländer dit. Han har svårt för att ta order och fortsätter till en liten by. Där besöker han kyrkan och möter en ung kvinna, han säger att han är präst. Och när byns präst försvinner för ett tag så vänder sig alla till honom.
Han upprepar vad han hört fängelseprästen säga, till en början, men sen blir han allt friare i sina predikningar och i sitt engagemang. Och så tar han sig an ett olöst sår för byborna, och konflikten blossar upp på nytt. Samtidigt som hans eget förflutna hotar att komma ikapp honom.
Corpus Christi har en historia som lovar mycket. Men Bartosz Bielenia som Daniel är i mina ögon ibland svår att tro på, kan byborna verkligen se denne unge febrige man som Guds utsände, ibland far han iväg som en sångare i ett engelskt indieband, ibland är han osammanhängande. Men steget mellan kyrkan och den kriminella världen är inte alltid så stort. Jag minns några dagar på den ortodoxa katolska klosterhalvön Athos i norra Grekland, när en av munkrikets präster berättade om att de tog emot unga kriminella för att de skulle få hitta ett nytt liv. Och hur jag såg en ung man stå och leka med en tändare mot väggen, på väg in till en av den tidiga morgonens mässor.

Mitt betyg blir en ganska stark trea.