Flyktingkrisen

Ensamkommande flyktingbarn i fokus

2:03 min

Över 5 500 ensamkommande flyktingbarn och ungdomar finns i dag i Grekland. De kommer att vara i fokus under ett möte idag mellan Grekland premiärminister och EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson.

Ensamkommande flyktingbarn utgör en sårbar och utsatt grupp och kommer därför att stå särskilt i fokus i dag, när EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson möter Greklands premiärminister i Aten för att diskutera migrationsläget. Bara på ön Lesbos finns åtminstone 1 000 ensamma barn i det ökända lägret Moria.

Bara på ön Lesbos finns åtminstone 1 000 ensamma barn i det ökända lägret Moria.

Fem killar i 11 - 12 årsåldern värmer vatten över öppen eld nära grindarna in till Moria, men utom synhåll bortom tälten lever uppemot tusen ensamkommande barn. De försöker hålla sig undan de vuxna och olika hot och lever i vad som kallas Djungeln, men trots det utsätts många av de för våld och sexuella övergrepp.

Abdullah, en 21-årig afghan, beskriver situationen i Moria som farlig för alla när mörkret faller med bråk, knivslagsmål, rån och sexövergrepp.
– De unga hotas till livet och här finns ingen säkerhet, säger den unge afghanen.

Vissa av de över femtusen ensamkommande barnen lever i läger, andra lever som hemlösa i städerna.
– Vi möter barn som berättar att de säljer sina kroppar för 5 euro - 50 kronor - för att få mat för dagen, säger Nantina Tsekeri, jurist på organisationen Defence for Children. De vill inte bli inlåsta i en poliscell och registrerar sig därför inte.

– De blir lätt offer för knarklangare och prostitution, förklarar juristen.
EU-topparna Ylva Johansson och Ursula von der Leyen har sagt att de särskilt kommer att lyfta de ensamma barnens framtid när de besöker Grekland idag. Åtminstone fem EU-länder att öppna för omplaceringar, inte Sverige.