Ryssland

Desinformation och rykten sprids kring coronaviruset

2:02 min

70 fall av desinformation har spridits internationellt från olika ryska källor, enligt ett EU-projekt.

– Vi ser mycket både desinformation och felaktig information kring det nya coronaviruset, den sprider sig brett och är mycket allvarlig, säger Johannes Bahrke, talesperson för EU-kommissionen.

Samtidigt påpekar han att majoriteten handlar om falsk information som sprids av allmänheten.

Enheten EUvsDisinfo, en del av EU:s utrikestjänst, fokuserar just på att studera desinformation som de kallar för "Kremlvänlig". Sedan utbrottet av coronaviruset i kinesiska Wuhan vid årsskiftet, har de samlat in och granskat material från nyhetssajter, tv-kanaler och andra medier.

Enhetens databas, som Ekot gått igenom, visar att desinformation kring viruset hittills spridits 70 gånger. Uppgifter som sedan plockats upp och spridits av ännu fler kanaler.

Ett exempel kommer från en rysk nyhetssajt som spred teorin att coronaviruset är ett vapen som används av USA för att försvaga den kinesiska ekonomin. Ett annat fall kommer från en rysk tv-kanal, där det påstods att allt som händer kring coronaviruset just nu sker för att slå ut både Ryssland och Kina.

Återkommande i de undersökta fallen är just påståendet om att USA på olika sätt ligger bakom det nya coronaviruset.

Desinformationen sprids bland annat genom kända ryska statsägda medier, enligt EUvsDisinfo, och har spridits på flertalet olika språk. Bland annat på arabiska, engelska och spanska, utöver ryska.

I Sverige florerar främst falska rykten och spekulationer kring viruset. Myndigheterna här ser inga tecken på påverkan från främmande makt.

För några veckor sedan spreds till exempel ett falskt flygblad i en kommuns namn med felaktig information om att kommunen uppmanar föräldrar att hålla sina barn hemma från skolan.

Flera svenska skolor har också drabbats av falska rykten. Till exempel om att skolpersonal ska ha insjuknat, uppgifter som spridits på stora forum på nätet.

– Därför är det viktigt att allmänheten har ett källkritiskt tänkande och att man alltid kontrollerar information från flera olika källor, säger Marcus Årskog, pressekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.