Oro för corona

Beskedet: Norge stänger alla skolor

1:59 min

I Norge stängs alla skolor, vårdpersonal förbjuds att resa utomlands och alla som har besökt utomnordiska länder de senaste veckorna ska sättas i karantän. Statsminister Erna Solberg kallar dagens beslut "de mest ingripande åtgärderna som Norge har genomfört i fredstid".

– Idag kommer regeringen med de starkaste och mest ingripande åtgärder vi har haft i Norge i fredstid.

Från i kväll klockan 18 stängs alla Norges skolor, förskolor, högskolor och andra utbildningsinstitutioner på grund av coronasmittan.

Vårdpersonal förbjuds att resa utomlands, alla andra blir uppmanade att bara resa om det är nödvändigt. Alla som har kommit till Norge från ett land utanför Norden de senaste två veckorna ska retroaktivt hålla sig i karantän, sas vid dagens presskonferens på statsministerns kontor i Oslo.

Med stöd av smittskyddslagen stoppas även kultur- och idrottsarrangemang i Norge, både inomhus och utomhus. Man kommer även stänga mycket av landets restauranger och pubar.

Erna Solberg konstaterar att åtgärderna i hög grad kommer påverka norrmäns vardagsliv.

– Åtgärderna kommer ha stor påverkan på vår personliga frihet. Det är åtgärder som griper direkt in i vårt vardagsliv och hur vårt samhällsliv fungerar.

Norska statsministern kallar åtgärderna nödvändiga för att försöka stoppa coronasmittan.

Vid midnatt var 621 personer i Norge konstaterat smittade av coronaviruset. Ett tiotal av dem vårdas på sjukhus, uppger Folkehelseinstituttet.

Samtidigt vädjar statsminister Erna Solberg om att Norge inte ska drabbas av panik. Hon menar till exempel att det finns tillräckligt med mat.

Livsmedelsaffärer kommer fortsatt hålla öppet, folk behöver inte hamstra mat, säger hon. Statsministern uppmanar också folk att ta hand om varandra i dessa virustider.

– Viruset är så smittsamt att vi inte kan ta på varandra. Men vi måste alltså ta vara på varandra.