Vinterkriget

Reportage: 80 år sedan finska Vinterkriget slutade

7:38 min
  • 96-åriga Raili Eyrich och Kurt Antskog minns kriget tydligt.
  • "Den 30 november 1939 började bomberna falla. Jag var en skolflicka på 16 år. Jag var då i skolan i Helsingfors och då fick hastigt allihopa gå hem", berättar Raili som bor i Lund numera.
  • Kurt Antskog, som bor sedan många år i Stockholm, minns att han och hans familj fick skicka hästar och spannmål till fronten.

Vinterkriget utkämpades sedan Sovjetunionen anfallit Finland den 30 november 1939. Efter drygt tre månader tvingades Finland skriva på ett fredsslut och lämna stora landområden i öst till Sovjetunionen. Bland annat förlorade Finland det Karelska näset.

8000 frivilliga svenskar stred med Finland

Finland som var i militärt underläge mot Sovjetunionen bad Sverige om militärt stöd. Men svaret Finland fick var ett nej. Men drygt 8000 svenska soldater bildade en svensk frivilligkår. De gick in och stred som frivilliga med Finland mot Sovjetunionen i kriget.

Den svenska frivilligkåren fick efter kriget ett officiellt tack från den finska staten. Det var den finske överbefälhavaren Gustaf Mannerheim som tackade av den svenska frivilligkåren efter krigsslutet 1940.