Coronaviruset

Resebranschen kan halveras: "Försäljningen bara rasar"

1:56 min

Omsättningen för i år kan komma att halveras från 60 till 30 miljarder kronor.

– Det är en väldigt ansträngd situation och försäljningen bara rasar, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.

Efterfrågan på resor har i princip försvunnit helt de senaste dagarna. Ett normalår omsätter resebyråer och researrangörer omkring 60 miljarder kronor. Men nu när det är tvärstopp riskerar näringen en halverad försäljning i år till cirka 30 miljarder, enligt branschens egen uppskattning.

I och med förbudet för arrangemang med mer än 500 deltagare måste också många resor inom Sverige ställas in, och den som sålt resan blir då återbetalningsskyldig, säger Didrik von Seth på resebranschföreningen.

– Det här tär ju extremt mycket på likviditeten för våra medlemmar, säger Didrik von Seth.

Regeringen har som en krisåtgärd föreslagit att drabbade företag ska kunna låna pengar lättare via statliga Almi, men resebranschen menar att det behövs direkta stöd nu för att de 300 medlemsföretagen ska överleva.

– Det är verkligen en krisig situation och därför måste staten gå in och bidra i det här svåra läget. Eftersom det är myndigheterna och staten som har tagit de här besluten så måste också staten bidra, säger Didrik von Seth på resebranschföreningen.