Uppsala tingsrätt

Fällande dom för Kristi brud och två tidigare Knutby-pastorer

1:59 min

Kristi brud fälls för åtta fall av misshandel och döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar. Även två andra ledarna i Knutby församling fälls av Uppsala tingsrätt.

Målet gäller händelser i frikyrkoförsamlingen i Knutby och har inträffat under tiden den 1 juni 2014 till den 30 september 2016.

De hörda personerna i målet har i långa och känslosamma berättelser återgett hur de levt i ett starkt hierarkiskt sammanhang där det har förekommit våld och förnedring, enligt Uppsala tingsrätts dom.

Tre tidigare ledare i församlingen åtalades för flera fall av misshandel, ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Åklagaren yrkade att den kvinna som blivit känd som Kristi Brud bör dömas till fängelse i ett och ett halvt år för 14 fall av misshandel av andra församlingsmedlemmar.

Uppsala tingsrätt dömer henne på fredagen för åtta fall av misshandel, till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar.

Den förre pastorn Peter Gembäck, som erkänt de brott han åtalats för, döms för misshandel och olaga tvång till villkorlig dom med 80 dagsböter.

En tredje pastor döms för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning till villkorlig dom med samhällstjänst i 160 timmar, efter att ha haft en sexuell relation med en 17-årig flicka i församlingen.

Han medger att de haft en relation, men nekar till brott, då hon – enligt mannen – inte stått i beroendeställning till honom.

Mannens advokat Henrik Stolare skriver i ett sms till Ekot:

"Det är en omfattande dom och vi kommer att behöva begrunda det som tingsrätten har skrivit i förhållande till vad försvaret gjort gällande. Kan inte avgöra idag om domen kan komma att överklagas."