Coronaviruset

Regeringens besked: Inget högskoleprov och slopat sjukintyg

2:22 min

Regeringen höll i en presskonferens med anledning av coronautbrottet och gav en rad nya besked. Bland annat så ställs vårens högskoleprov in och kravet på läkarintyg från den åttonde sjukdagen försvinner.

Statsminister Stefan Löfven sade att coronaviruset är det största hotet mot folkhälsan under flera decennier. Flera besked kom under pressträffen nu vid 16-tiden.

Bland annat att regeringen har för avsikt att ta bort kravet på sjukintyget som idag gäller från dag åtta. Detta för att minska smittspridningen.

Från flera regioner kom idag krav på att regeringen måste säkra tillgången på skyddsutrustning för sjukvårdspersonal. Socialminister Lena Hallengren meddelade att Socialstyrelsen ska ta över ansvaret för att köpa in skyddsutrustning och annat sjukhusmaterial.

Coronapandemin innebär också att högskoleprovet kommer att ställas under våren 2020. 70 000 personer har anmält sig till det prov som skulle genomförts i april, sade högskoleminister Matilda Ernkrans Men det blir alltså inte av.

Näringsminister Ibrahim Baylan meddelade också att regeringen har också beslutat att högskoleprovet inte kommer att genomföras.