Nu öppnar Kinas skolor efter coronautbrottet

1:53 min

Skolorna i landet börjar öppna igen, när smittan nu tycks vara under kontroll.

För första gången på månader kan elever från och med måndag återvända till skolan i Kina. Främst i avlägsna områden som inte drabbades särskilt hårt av coronavirusutbrottet, men ändå ytterligare ett tydligt tecken på att det styrande kommunistpartiet anser sig ha smittan under kontroll.

För om det är något som väger politiskt tungt i Kina så är det barnens säkerhet.
I stora delar av landet kommer däremot den distansundervisning som hittills pågått fortsätta ett tag till. En distansundervisning som infördes i mitten av februari, men som kort efter att den lanserats möttes av en kritikstorm i sociala medier.
Lärare protesterade över för hög arbetsbörda, föräldrar klagade över att de tvingades jobba som någon typ av extralärare, och dessutom en allmän kritik mot att eleverna tvingades digitalt stämpla in för att inte få frånvaro. Utbildnings-ministeriet tvingades krishantera och lade skulden på skolorna. De fick inte ställa lika hårda krav längre, rapporterade statlig tv.

Att skolorna nu öppnar gradvis beror på att antalet fall av coronaviruset i Kina minskat dramatiskt de senaste veckorna till knappt en handfull inhemska fall om dagen. Fokus för kinesiska myndigheter är nu istället att förhindra att smittan återvänder från utlandet och i till exempel Peking har obligatorisk karantän införts för alla inresande.