Covid-19

Kina kritiserar Sveriges coronahantering

2:16 min

Kina kritiserar Sveriges hantering av coronaviruset och uppmanar i en tidning knuten till det styrande kommunistpartiet det internationella samfundet och EU att fördöma Sverige som man menar ”kapitulerat” inför virusutbrottet. Björn Jerdén, chef vid Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, ser kritiken som allvarlig.

– Det är ett väldigt skarpt budskap. Man säger att Sverige har gett upp kampen mot smittan. Man pekar specifikt ut Sverige som särskilt ansvarslöst och säger att Sveriges agerande kan få negativa konsekvenser för den globala kampen mot coronaviruset, säger Björn Jerdén.

I en ledare från i går kväll riktas hård kritik mot Sverige från den kinesiska upplagan av Global Times, en inflytelserik tidning som ägs av kommunistpartiet.
Artikeln går till attack mot svenska myndigheters beslut tidigare i veckan att begränsa provtagning till riskgrupper och sjukvårdspersonal.

Sverige har ”kapitulerat” för coronaviruset, heter det, och liknar Sverige vid ett ”svart hål”, där viruset nu kan frodas, för att sedan attackera andra områden.
Artikeln uppmanar även det internationella samfundet och särskilt EU att fördöma Sveriges agerande.

Ledarartiklar av den här typen är sanktionerade av kommunistpartiet som styr Kina, säger Björn Jerdén på utrikespolitiska institutet, och har därför en tyngd.

– Med det sagt är det inte givet att kinesiska UD till exempel kommer spinna vidare på den här kritiken gentemot Sverige, det får vi se framöver.

De svensk-kinesiska relationerna har nått bottennivåer över den svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. Det är därför inte oväntat att just Sverige kritiseras, säger Kinakännaren Kristina Sandklef.

Men i botten finns nog även en genuin oro för hur coronaviruset hanteras, säger hon.

– Jag tolkar det som att man är väldigt oroade över vad som händer i Sverige, sen ska vi komma ihåg att de svensk-kinesiska relationerna är väldigt dåliga för tillfället.