FN kritiserar

Fångar torterades i Ukraina

2:10 min

FN riktar i en rapport skarp kritik mot hur fångar torterats på båda sidor frontlinjen i krigets östra Ukraina. Det handlar om de fångar som släpptes vid nyår i en stor fångutväxling och många av dem hade torterats när de varit fängslade.

– En före detta fånge berättade att han bett sina torterare att döda honom eftersom han inte stod ut med smärtan längre, en annan sa att han försökte döda sig själv på grund av tortyren, det säger Matilda Bogner som leder FNs arbete med att övervaka mänskliga rättigheter i Ukraina.

Dessa två fångar torterades i de av separatister kontrollerade delarna av östra Ukraina. Enligt de 56 fångar som FN intervjuat har dom där utsatts för misshandel, elchocker, kvävning, skenavrättningar och sexuellt våld.

FN har till den här rapporten intervjuat de som suttit fängslade på båda sidor av frontlinjen och som utväxlades precis vid nyår.

De 75 fångar FN följt av dom som varit fängslade i det av regeringen kontrollerade Ukraina berättar om liknande tortyr.

– På den av regeringen kontrollerade sidan berättar fångarna om att de utsatts för tortyr som misshandel, kvävning, elchocker, skenavrättningar och olika hot, säger Matilda Bogner.

Fångarna berättar att de hållits undangömda, förnekats att få en advokat och att syftet med tortyren har varit att tvinga fram olika så kallade "bekännelser".
Kriget i östra Ukraina som nu pågått i sex år skördar enligt FN allt färre civila dödsoffer. Under förra året dödades 27 människor och 140 skadades.

FN är i rapporten också kritiska till den omfattande straffrihet som råder i Ukraina. Inte minst gäller det dom som är skyldiga för det som hände alla de som dödades på torget under Euromajdan och även alla de som dog när fackföreningshuset i Odessa brändes ner.