Karantän

Spanien inför nödläge och stänger i 15 dagar

1:29 min

Spanien inför nu ett nationellt nödläge för att stoppa det galopperande coronautbrottet. Spaniens premiärminister Pedro Sanchez presenterade nya åtgärder mot coronaviruset på lördagskvällen.

Det är extraordinära åtgärder. Hela landet sätts i en sorts karantän, liknande den i Italien. Spanien inför ett förbud för människor att lämna sina hem, det får dom bara göra för att handla mat och ta sig till arbetet.

Det nationella nödläget kommer att gälla i 15 dagar, till att börja med. Den pressade premiärministern säger också att de ekonomiska följderna kommer att bli stora. Enligt Sánchez kommer också ett ekonomiskt stödpaket riktat till anställda och företag. Staten går in i olika försörjningsled för att säkra att människor får mat och mediciner.

Det har varit ett alltmer dramatiskt tonläge de senaste dagarna i spanska medier. Totalt har över 6000 personer smittats och 190 dött av viruset. Värst är utbrottet i Madrid-regionen. Också spanska ministrar är smittade och regeringen håller sina möten via videokonferenser nu.