Coronaviruset

USA och Tyskland i vaccinbråk

1:33 min

Tyska medier rapporterar att en konflikt har brutit ut mellan Tyskland och USA, om en vaccintillverkare. Enligt medieuppgifter ska USA:s president Donald Trump ha erbjudit det tyska företaget stora summor mot att göra ett framtida vaccin mot Corona-viruset tillgängligt enbart i USA.

Tidningen Welt am Sonntag hänvisar till flera källor i den tyska regeringen, enligt dem hade den amerikanske presidenten erbjudit företaget CureVac enorma summor för att flytta sin forskning och utveckling från den tyska delstaten Baden Württemberg till USA.

Den tredje mars var företagets chef inbjuden till Vita huset, för ett möte med bland andra Donald Trump och vicepresident Mike Pence, men bara några dagar senare fick han sparken och företagets grundare gick in som chef istället. En amerikansk regeringskälla säger till nyhetsbyrån Reuters att hela historien har blåsts upp, CureVac själva skriver på sin hemsida att man avstår från att kommentera rykten.

Men i Tyskland har det inträffade ökat på oron för att länder ska se till sina egna intressen enbart i kampen mot coronaviruset och det har skapat nytt tryck i debatten om att skydda strategiskt viktiga företag från att köpas upp av icke-europeiska spelare. Näringslivsminister Peter Altmaier sa i tysk TV igår kväll att Tyskland inte är till salu.

– När det handlar om nationella och europeiska intressen, då är regeringen beredd att ingripa, sa Peter Altmaier.

Nyligen utökades möjligheten för staten att ingripa när viktiga företag är på väg att säljas utomlands, men det är oklart om den nya lagstiftningen skulle kunna användas i det här fallet. En talesperson för hälsodepartementet bekräftar för Welt am Sonntag att regeringen nu förhandlar med CureVac för att säkerställa att företaget stannar i landet.