Coronaviruset

Tegnell: Vi kan fortfarande fördröja smittan

1:43 min

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, bedömer att utbredningen av coronasmittan i Sverige fortfarande befinner sig i ett tidigt stadium och att det är möjligt att fördröja spridningen – givet att alla noga följer myndigheternas smittskyddsråd.

– Vi har inte riktigt börjar svänga upp i den här branta kurvan, och hänvisar till den exponentiella utveckling som kunnat se i andra länder, säger Tegnell til P1-Morgon.

– Jag tror vi fortfarande har en väldigt stor chans om vi följer de här råden, om att man håller sig hemma om man blir sjuk, för då kan vi få den här flacka delen att vara länge.

Tegnell tillbakavisar återigen nyttan med att ta till drastiska åtgärder som andra länder runt om i Europa nu vidtar: Till exempel att stänga gränser, restauranger och butiker och införa stränga mötesrestriktioner.

– Vi måste komma ihåg att det här är ingenting som vi bara ska göra i dag eller i morgon. Det här är någonting som vi med hög sannolikhet ska hålla på med i månader framåt. Då måste vi ha något som hållbart, vi kan inte bara säga att allting ska vara stängt i flera månader.

Men i andra länder kan de ju det?

– Ja med det kommer inte funka. Det går inte att ha ett land stängt i månader.