Coronaviruset

Därför bunkrar svenskarna

2:14 min

I takt med att fler fall av coronaviruset i Sverige så har en del oroliga konsumenter börjat köpa på sig olika varor. Det rör sig inte bara om handsprit och munskydd utan också om bland annat om konserver, torrvaror och blöjor.

– Det är emotionell reaktion på något som vi är rädda för. Vi känner inte till vad coronaviruset egentligen är, det är någonting nytt för oss som vi inte varit med om tidigare, så då reagerar vi på det här viset, säger Per Kristensson, professor i psykologi vid Karlstad universitet.

– Jämför man med influensan till exempel, så har vi viss kunskap om den. Vi har varit med om den tidigare, vi vet ungefär hur länge vi är sjuka. Vi vet ungefär vad som händer när vi i sjuka, men

– Men coronaviruset är nytt och det finns en mängd saker som vi inte har koll på Det gör att vi blir rädda, och då tar vi till sådana här extraordinära åtgärder för att känna oss lite mer trygga.

Vad tror du att man vill skydda sig mot när man fyller på sina matförråd och sina toapappersförråd?

– Människor köper torrvaror och handsprit och så vidare för att känna kontroll. Så kontrollbehovet här, att känna att jag kan hantera det här på något sätt, det är viktigt, säger Per Kristensson.

Den som inte hamstrar eller oroar sig nu i coronatider – hur tänker och funkar de?

– Exakt hur de funkar är ju svårt att svara på. Men det finns något viktigt här att ta vara på. När det kommer sådana här risker, med sjukdomar som är allvarliga, så kan man gå nästan vetenskapligt tillväga.

– Man skulle kunna tänka sig att man först funderade på var man kan skaffa objektiv information; nyhetsmedia, etablerad nyhetsmedia, Folkhälsomyndigheten. Att man sen tittar på vilka är de verkliga riskerna. Hur sannolikt är det att jag drabbas av detta?

– Om att man sen funderar på vilka åtgärder man skulle kunna vidta om man faktiskt blev smittad. Om man resonerar på det sättet så tror jag att man lugnar sin oro ganska mycket. Och det tror jag att de som inte bunkrar har gjort, säger säger Per Kristensson, professor i psykologi vid Karlstad universitet.