Coronaviruset

Riksdagen förändrar arbetet – på grund av coronaviruset

1:44 min

Endast 55 riksdagsledamöter från de åtta riksdagspartierna kommer att delta i kammarens omröstningar de närmsta två veckorna.

– Syftet med den här förändringen är naturligtvis att se till att garantera riksdagens uthålliga beslutskapacitet, och den samhällsviktiga verksamhet som riksdagen bedriver, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

När riksdagen ska votera de kommande två veckorna kommer endast 55 ledamöter från de åtta partierna alltså att delta.

Det kommer att vara sexton socialdemokrater, elva moderater, tio sverigedemokrater, fem centerpartister, fyra vänsterpartister, tre kristdemokrater, tre liberaler och tre miljöpartister. Kvittningssystemet kommer inte att tillämpas under den här tiden. Enligt Moderaternas gruppledare Tobias Billström handlar förändringen att minska ned antalet ledamöter fån 349 till 55 i omröstningarna inte i första hand om att förhindra smittspridningen i riksdagshuset.

– Det handlar om att mindre partier kan få mycket stora problem om till exempel delar av en riksdagsgrupp helt plötsligt är sjuka och inte kan ta sig till Stockholm. Samma sak gäller också när det handlar om logistiken. Det vill säga det kan bli problem med inställda flyglinjer och tågtrafik att också ta sig till Stockholm för att fullgöra det här uppdraget, säger han.

Även utskottens arbete i riksdagen kommer att påverkas. Ledamöter som är frånvarande i utskotten ska kunna ersättas av fler personer än idag, detta för att partiers platser inte ska stå tomma på grund av sjukdom.

Gruppledarna för alla riksdagspartier står bakom den här förändringen som har genomförts på initiativ av Moderaterna, och börjar gälla omedelbart. Den här förändringen kan förlängas om det skulle anses nödvändigt.