Ryssland

Putin kan stanna vid makten till 2036

1:29 min

Det står nu nästan klart att den ryske presidenten Vladimir Putin kommer att kunna sitta kvar vi makten under många långa år – det efter att den ryska författningsdomstolen godkänt de ändringar som Putin vill ha i den ryska grundlagen.

Det är fortfarande fyra år kvar bara på bara den här presidentperioden för Vladimir Putin.

Efter det kan det nu bli 12 år till för ryssarna och världen med Putin i Kreml, alltså hela vägen fram till år 2036.

Det står nu klart, efter det att den ryska författningsdomstolen har godkänt den lag som förändrar den ryska grundlagen på det sätt som Putin och hans stödparti i den ryska duman vill.

Att Vladimir Putin och systemet kring honom har velat behålla makten har ingen tvivlat på. Frågan var mer hur det skulle gå till att göra det lagligt att behålla presidentmakten, eftersom den ryska grundlagen idag inte tillåter att Putin att väljas igen i nästa presidentval.

Hur det gick till kom ändå lite som en överraskning när duman behandlade frågan för en vecka sedan. Ledamoten Valentina Teresjkova föreslog då att man skulle, så att säga, nollställa räkneverket, alltså att de perioder Vladimir Putin redan suttit, att dom inte skulle räknas.

Alla skulle få en fräsch ny möjlighet att ställa upp i presidentvalet utan att behöva se tillbaka på vad man gjort förut. Dock är det bara Putin som behöver nollställa räknaren.

Ett villkor som Vladimir Putin då ställde var att författningsdomstolen skulle godkänna det hela. Och det har den nu gjort.

Återstår en folkomröstning i frågan den 22 april, ja, det vill säga om nu läget med Coronaviruset gör det möjligt att genomföra den.