Nya coronaviruset

När konsertlokalerna stänger streamar hon spelningen på nätet

2:00 min

Ett internationellt fenomen har nått Sverige. Artisten Natalie Carrion är en av de första att flytta ut sin spelning på nätet.

"Corona = förlorade spelningar. Vilka av er kan tänka er att köpa en biljett och vara med och kika på en konsert online?"

Det meddelandet lade artisten Natalie Carrion upp på sociala medier.

Ganska snabbt började svaren rassla in och nu har hon bestämt sig för att streama en spelning live på Facebook för sina fans.

– Folk har varit så positiva och det har varit jättekul att se direkta reaktioner där folk så gärna vill vara med. Det är ju det vi behöver se nu, säger Natalie Carrion.

Den här lösningen är inte något helt nytt. Fenomenet har uppstått i andra länder som drabbats av Corona – där inställda spelningar och festivaler resulterat i att artister tagit klivet ut på nätet.

I Kina genomfördes en av landets största utomhusfestivaler online och så kallade"Bedroom festivals", sovrumsfestivaler, har blivit populära där.

Natalie Carrion har tagit inspiration från Norge och hoppas att den här svåra situationen kan ena den svenska musikbranschen. Att den kan leda till liknande samarbeten som i Norge.

– I Norge är de enade och kommer med mycket idéer. Tappar vi scener att stå på och bolag går i konkurs, då har artister ingenstans att vara sen. Alla i kulturbranschen måste egentligen ha en dialog, säger Natalie Carrion.

Alla som vill kommer kunna se hennes konsert gratis, men de ges också möjligheten att skänka pengar.

Det är alltså oklart exakt vilka intäkter ett sådant här inititiv kan ge, men för Natalie Carrion är det viktigt att nu pröva alla vägar som går. Både på grund av pengabortfall, men också för att inte tappa kontakten med sin publik.

– Jag startade faktiskt min karriär som gatumusikant och det här blir lite samma sak. Man står och spelar, folk lyssnar via Facebook live och kan vara med och bidra med det de vill, säger Natalie Carrion.