Coronaviruset

Tre vägar för ekonomins återhämtning

1:39 min

Experter pratar om ett V-, U- eller L-scenario för ekonomins återhämtning i spåren av corona.

Ja, det är mycket nu på grund av corona-viruset, men det kan vara läge att hänga med i vad ekonomiska experter egentligen talar om, när de nu beskriver olika scenarier för ekonomin framåt.

För börsen svajar, varsel av personal ökar och riksbanken presenterar krispaket här i Sverige, så vad kommer hända framöver?

Tillväxten bromsas rejält nu, det råder det inga tvivel om, mer intressant är hur återhämtningen kommer se ut.

Experter talar om ett V-scenario, U-scenario och L-scenario. När du väl inser att bokstäverna symboliserar kurvor är det genast lite lättare att begripa.

Ett V-scenario

Förhoppningen är fortfarande ett V-scenario. Att världsekonomin får ett snabbt dyk nedåt och sedan en lika snabb uppgång. I Kina, där corona-utbrottet började, syns tecken på en sådan utveckling redan. I världen skulle det kunna bli så under nästa halvår, enligt experter, om - och det är ett stort om - länder lyckas stoppa smittspridningen lika bra som Kina.

Men, tyvärr kommer till exempel tecken på att USA, en jätteaktör på marknaden, inte lyckas lika bra. Där man har ett sjukvårdssystem som inte alla har tillgång till och där människor går till jobbet trots att de är sjuka.

Ett U-scenario

Experter gissar då snarare på ett U-scenario. Snabb nedgång och långsam återhämtning. Hur utsträckt den här botten-kurvan i U:et blir beror i så fall på hur väl politiker och banker agerar för att lyckas hjälpa företag, exempelvis.

Ett L-scenario

Det värsta scenariot är ett L-scenario. Att återhämtningen dröjer och dykningen ner efterföljs av ett rakt streck i botten utan puls.

Så kan det bli om smittspridningen fortsätter och ekonomin hamnar i en ond spiral. Där folk blir utan jobb och därmed inte kan konsumera, och företag går i konkurs.

Alltså. Ett V-scenario är vad alla hoppas på, ett U-scenario mer troligt och ett L-scenario är vad ingen vill se.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sverigesradio.se