Coronaviruset

Kinaexpert: Rädsla att coronaviruset legitimerat massövervakning

1:25 min

När nu coronavirusets spridning i Kina lugnat ner sig finns en rädsla bland medborgarna att regimens nya massövervakningssystem är här för att stanna.

– Den kinesiska staten har också tagit till med ganska drakoniska åtgärder, både när de stänger ner och isolerar, men också hur de sköter övervakningen för att se att de här karantänreglerna fungerar med ansiktsigenkänning, scanning och att folk måste ha passerkort för att ta sig in och ut igenom sina egna bostadsområden, säger Björn Kjellgren som är sinolog på KTH i Stockholm.

Massövervakningen omfattar idag enligt rapporter ungefär 600 miljoner övervakningskameror, helt nya sätt att identifiera invånarna med hjälp av ansiktsigenkänning och insamling av data, ett system som kritiserats av bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Det finns en rädsla att en hel del av dessa övervakningsmekanismerna som man på något sätt kunnat motiverat med att man vill skydda folkhälsan, att de kommer att finnas kvar även efter coronaviruset, säger sinolog Björn Kjellgren.

– Det har ju legitimerat en utbredd övervakning.