Coronaviruset

Finland skärper gränskontroller

1:23 min

Finland inför nu hårda gränsrestriktioner för att minska spridningen av coronaviruset, det meddelade regeringen idag.
– Jag hoppas att alla finländare tar situationen på allvar, sa inrikesminister Maria Ohisalo.

Nu stängs i princip flygplatserna i Finland ned och Finländare ombeds att inte lämna landet. Bara viss trafik kommer att tillåtas, däribland arbetstrafik till Sverige.

Det var några av budskapen som finländska regeringen kom med i dag.

Igår meddelade regeringen att det råder undantagstillstånd i landet och att medborgarnas rörelsefrihet behöver begränsas för att minska spridningen av coronaviruset.

Bland annat föreslog regeringen att stänga alla skolor och universitet, med undantag för förskolan, förbjuda möten för fler än tio personer på allmänna platser och begränsa trafiken över gränsen.

För att garantera att restriktionerna följs får polisen större befogenheter, bland annat får de nu övervaka alla typer av folksamlingar på just allmänna platser.

Direkt efter regeringens besked ställdes flera flyg och färjeavgångar in. De stora rederierna såsom Birka Cruises och Tallink Silja ställer in kryssningar till och från Helsingfors och Viking Lines sista tur från Stockholm till Helsingfors körs i morgon.

Däremot kommer trafiken mellan Åbo, Åland och Stockholm att fortsätta, det motiverar man är nödvändigt för att trygga försörjningsberedskapen.

– Åtgärder som regeringen har fattat för att skydda den finländska befolkningen, sa Maria Ohisalo.