Förkyld vårdpersonal uppmanas gå till jobbet i Blekinge

1:53 min

Det är Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö som uppmanar personal med lätt förkylning, exempelvis lite halsont och lindrig snuva, att gå till jobbet så länge de inte har feber, något som SVT Nyheter Blekinge var först med att berätta.

Uppmaningen gäller även de som arbetar med äldre, något som går helt emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att den typen av personal bör stanna hemma om man känner sig förkyld.

– Det beror på att vi än så länge inte har några tecken på samhällsspridning i Blekinge. Jag kan förstå att det kan vara förvirrande, men Folkhälsomyndigheten och regeringen uttalar sig för hela nationen. Där har man utgångspunkt från hur läget ser ut i Stockholm, inte här hos oss.

Gäller detta alla i Blekinge och inte bara vårdpersonal? 

– Egentligen är det utformat för sjukvård- och omsorgspersonal men jag kan ju inte säga något annat för övriga invånare i Blekinge, det vore konstigt.

Han ser heller inga risker med uttalandet och direktivet.

– Nej. Jag ser snarare risker med att sjukvårdspersonal är frånvarande från jobbet så mycket att vi har svårt att upprätthålla en bra verksamhet inom vården och ta hand om våra sjukaste patienter, säger Bengt Wittesjö.