Coronakrisen

Spanien hårdast drabbat i Europa – efter Italien

2:04 min

Spanien befinner sig i ett nationellt nödläge och har utlyst karantän, antalet coronafall fortsätter att öka.

Landet är det hårdast drabbat i Europa efter Italien.

Det har nu gått en vecka sedan man började stänga ned landet bit för bit, förra tisdagen hade lite drygt tusen personer i Spanien testats positiva för covid-19, nu en vecka senare var siffran över två tusen på bara en dag. Ungefär hälften av fallen har funnits i Madrid.

Regeringen gick under tisdagen ut med ett ekonomiskt krispaket innefattande bland annat 200 miljarder euro och premiärminister Pedro Sanchez sa i en presskonferens att ingen ska behöva bli hemlös på grund av krisen. Under dagarna som gått har också Spanien likt andra länder sett några av de värsta börsrasen i sin historia.

Hela landet befinner sig sedan i söndags i ett begränsat utegångsförbud, man får bara gå ut för undantag som till exempel att gå till jobbet, handla, slänga skräp eller gå till apotek.

Juan Jose Dominguez jobbar som "portero", alltså fastighetskötare i lägenhetsbyggnaden i den centrala stadsdelen Malasaña.

– Tunnelbanan fungerar bra. Men folk sitter med två säten mellan varandra i tunnelbanan, många bär masker, det gör jag också också berättar han och illustrerar ivrigt hur folk håller avståndet mellan varandra för att inte sprida smittan.

Samtidigt visar bilder Spanska medier på betydligt fullare pendeltåg och på perrongerna går det inte hålla det minsta avståndet på en meter, som annars är det mantra alla nu repeterar. Något som också oroar Juanjo är de ekonomiska konsekvenserna när människor förlorar sina jobb.

Varje dag klockan åtta ringer applåder, musik ut över staden från fönster, balkonger och takterasser.

Applåderna ringer från balkonger, fönster och terasser ut över Madrid, folk slår på kastruller och spelar musik, och bryter den tystnad som lagt sig över huvudstaden efter besluten om att stänga ned nästan all verksamhet förutom det nödvändigaste.

Det här är stadens tack till de vårdarbetare som tampas med epidemin, i vården finns det nu inte längre resurser att testa alla misstänkta fall.

Regeringen gick idag ut med ett ekonomiskt krispaket med bland annat 200 miljarder euro och premiärminister Pedro Sanchez sa i en presskonferens att ingen ska behöva bli hemlös på grund av krisen.

I lägenhetshusens entréer finns lappar med erbjudanden om hjälpa äldre att handla och utanför restauranger och affärer finns anvisningar för hur man kan lägga beställningar via telefon som sen kan levereras hem. Samtidigt läggs tjänster, konserter och andra evenemang ut gratis på webben och sociala medier för att hjälpa med att hantera isoleringen.

Ángel jobbar på en charkuteriaffär, han säger att folk är tydligt obekväma men att de försöker hålla modet uppe trots alla dåliga nyheter som fortsätter strömma in.

– Ingen vet vad som kommer att hända med pandemin, och många kan ställas utan jobb, säger han.

Han undrar om alla de här åtgärderna är nödvändiga men säger samtidigt att han är ju ingen expert och hoppas därför på det bästa.

Det nationella nödläget som förklarades förra fredagen pratas det redan om att förlänga – och konservativa oppositionspartiet Partido Popular säger att de skulle stödja en sån förlängning.

Om ungefär en vecka tror myndigheterna att man kan se resultat av de drastiska beslut som tagits för att skydda medborgarna, men att man kommer fortsatt se stora konsekvenser för samhället i månader snarare än veckor.