Sociala medier

Källkritik bästa medicinen mot desinformation i coronatider

1:46 min

Coronavirus som smittar via toarullar och C-vitamin som mirakelkur? På sociala medier förekommer en hel del felaktiga uppgifter och konspirationsteorier om det nya coronaviruset.

I veckan spreds uppgifter om att SVT efter tekniskt strul i ett inslag försöker mörka potentiella dödsfall kopplat till coronasmittan.

– I själva verket var det en rörighet som berodde på att man inte fått in en teckentolk i sändningen i SVT, säger Jack Werner, som tillsammans med journalistkollegorna Linnéa Jonjons och Åsa Larsson nyligen startade Källkritikbyrån.

Jack Werner skriver och föreläser om källkritik och han arbetade tidigare med tidningen Metros nu nedlagda initiativ Viralgranskaren som granskade och analyserade nyheter och internetfenomen som blivit virala genom sociala medier.

På Källkritikbyrån, som presenterades i början av månaden, arbetar han med att granska falska påståenden på nätet - och det finns en hel del att göra i dessa coronatider. På sociala medier har bland annat felaktiga listor spridits som tipsar om hur man själv botar smittan och missvisande grafik om hur man skiljer corona från andra sjukdomar har delats.

När man tar del av det enorma flödet av information på sociala medier menar Jack Werner att en grundregel är att ifrågasätta sina egna åsikter, eftersom det är mycket lättare att okritiskt ta till sig information som bekräftar sin egna världsbild och vad man själv tycker.

– Sedan tycker jag att det i många fall är ganska enkelt att jämföra uppgifter man stöter på med olika andra oberoende källor. Jag menar, om det står på Facebook att det här är tips som kommer från en överläkare på institutionen "XYZ" då kan man ofta bara googla den överläkarens namn tillsammans med institutionen där den ska jobba och sedan ta reda på om personen finns på riktigt. Ibland har de mejladresser eller telefonnummer man kan ringa till.

Uppgifterna om coronaviruset är inte helt entydiga - vad kan man tänka på när olika forskare och experter kommer med motstridiga uppgifter?

– Det tycker jag är tillfälle för var och en att utforska trovärdighet på allvar. Personer är kanske in alltid trovärdiga bara för att de har en titel som låter som att de är forskare. De kan vara forskare i något helt annat, visserligen jätteutbildade men i ett helt irrelevant område, säger Jack Werner och avslutar

– Många har satt sin tilltro till matematiker i dessa dagar. Matematiker kan vara jättebra på att göra stora beräkningar, men det behöver inte alls betyda att det är applicerbart på epidemiologi.