Coronaviruset

Merkel: Största utmaningen sedan andra världskriget

1:58 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vände sig idag direkt till tyska folket i ett tv-tal med anledning av Coronakrisen. Hon kallade utmaningarna som landet nu står inför för de största sedan andra världskrigets slut.

– Inte sedan andra världskriget har vi stått inför en utmaning där så mycket hänger på vårt gemensamma, solidariska handlande, sa förbundskansler Angela Merkel i TV-talet på bästa sändningstid.

Hon sa att coronakrisen är en större utmaning för landet än den tyska återföreningen. Hur allvarligt förbundskanslern klassar prövningen bevisas också av det faktum att hon överhuvudtaget vänder sig till det tyska folket på det här sättet. Något liknande förekom varken under finanskrisen 2008 eller flyktingkrisen 2015.

I sitt tal kallade förbundskanslern hamstring av varor för djupt osolidariskt, och hon sa att det nu är upp till alla tyskar att genom sitt agerande avgöra hur många nära och kära som kommer falla offer för coronaviruset.

I ett emellanåt ovanligt personligt tal uteslöt Angela Merkel inte att utegångsrestriktioner, likt de i grannländerna Österrike och Frankrike, kan komma att införas. Men hon pekade på sina egna erfarenheter av att ha sin rörelsefrihet kringskuren i forna Östtyskland och sa att sådana åtgärder bara är rättfärdigade när det är absolut nödvändigt.