Coronaviruset

Därför drar vi oss undan andra vid smittspridning

2:02 min

Att vi inte vill träffa andra personer när vi är sjuka, eller träffa personer vi tror är sjuka, kan förklaras av ett slags beteendemässigt immunförsvar. Men det är inte alltid att lita på.

Mot det nya coronaviruset har vi inget specifikt fysiologiskt immunförsvar, men inom psykologin talar forskare om ett beteendemässigt immunförsvar.

Det finns i oss för att minska smitta mellan individer. Men det är ett trubbigt system som också kan slå fel, säger Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi vid Uppsala universitet.

– Instinktivt vill vi dra oss undan andra personer. Idén om det beteendemässiga immunförsvaret försöker förklara varför vi beter oss på det viset, berättar han.

Att vi inte vill träffa andra när vi är sjuka är ett automatiskt beteende som hämmar smittspridning. Det är en del av en sorts första linjens immunförsvar, och man ser till exempel hos flera djur att de också drar sig undan vid sjukdom.

Vi har också i oss ett automatiskt beteende att vilja undvika dem vi tror är sjuka, särskilt i tider av smittspridning. Och då är det vissa grupper vi blir mer misstänksamma mot.

– Attityderna mot människor som är olika oss själva, blir något mer negativa när det finns en fara för smitta, säger Filip Arnberg.

Då kan vi bli mer misstänksamma mot personer från andra länder, men också mot marginaliserade grupper. Det finns till exempel en föreställning om att smitta sprids mer bland svaga och smutsiga personer, något som inte stämde när Covid-19 började spridas i Sverige.

– Det startades ju mest av personer som varit och åkt skidor i Alperna och jag tror inte att det är svaga personer. Och det är ett exempel på hur det här trubbiga systemet som byggts upp under lång tid kan ha fel, säger Filip Arnberg.