I coronakrisen

Stjärnförfattaren Sofi Oksanen direktsänder mat- och boktips

8:55 min

Hela Sofi Oksanens kalender gapar tom till midsommar efter inställda lanseringar och mässor. Ett sätt att bryta isoleringen från hemmakontoret är hitta nya vägar till läsarna som bjuds in hem till författaren via livesändningar.

– I kristider är det alltid en bra idé att sysselsätta sig med att laga mat. Och med tanke på alla konserver som människor köpt på sig så vill jag erbjuda tips på vad man kan göra med sin tonfisk på burk eller krossade tomater. Det är nog mitt estniska arv - att jag är bra på att hantera inlagd och konserverad mat, säger författare Sofi Oksanen.

På sociala medier har hon den här veckan därför bjudit in sina följare till sitt röda kök med schackrutigt golv för att följa matlagningen live. Först ut i Oksanens "Corona Kitchen Live" blev det inte så mycket mat - snarare dessert. Små kakor av kondenserad mjölk rullade i kokos. Med en stänk av ätbart glitter.

– Tänkte det var bäst att börja med något sött och vackert. Man behöver det i dessa tider av oro och ovisshet, säger Sofi Oksanen.

Sofi Oksanen, en av nordens allra främsta författare med hyllade romaner som Utrensning och Stalins kossor är annars mitt i bland annat den norska lanseringen av nya romanen Hundparken, som kommer på svenska i höst. Att bjuda in och hem sina läsare har för Sofi Oksanen blivit ett sätt att hantera alla inställda föreläsningar, boksamtal, signeringar och mässor. Allt är inställt fram till midsommar.

Förutom matlagning så har hon bara de senaste dagarna medverkat i streamade boksamtal, haft egna sändningar med boktips och också hjälpt finländska ungdomar hemma från stängda skolor, med litteraturläxor via nätet. Annars försöker hon läsa och skriva från sitt hemmakontor även om det ibland är svårt med koncentrationen.

Sofi Oksanen tror att förläggare och förlag under en lång tid framöver kommer få in manus som rör sig kring situationen vi nu upplever.

– Även om det inte blir jag som kommer skriva en roman om corona så råder det just nu en ovanlig situation med mycket att utforska i vårt mänskliga beteende. Och ju längre nedstängningarna pågår, desto mer kommer det påverka människor, säger Sofi Oksanen.

En längre intervju med Sofi Oksanen i P1 Kultur fredag klockan 13:00.