Penningtvättsskandalen

Fyra miljarder i böter för Swedbank

1:31 min

Swedbank får böta fyra miljarder kronor för att man har varit för dålig på att motverka penningtvätt i Baltikum. Det meddelade Finansinspektionen på torsdagen.

Banken får också en varning för att man aktivt har motverkat Finansinspektionens undersökning genom att undanhålla information.

Finansinspektionen har undersökt hur Swedbank arbetar mot penningtvätt i Sverige, och hur moderbolaget har styrt samma arbete hos de baltiska dotterbankerna. Och Finansinspektion hittade allvarliga brister – framförallt i Baltikum.

– Det är ökade risker i Baltikum, då ska man ha rigorösa system för att hantera detta. Trots att ledningen har fått omfattande material som har pekat på brister i penningtvättsarbetet så har man inte vidtagit tillräckliga åtgärder, och därför har bristerna bestått, säger Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektion.

Finansinspektion har undersökt perioden mellan 2015 och första kvartalet 2019. Som bank ska man känna sin kund. Under den här tiden har Swedbank inte gjort det, säger Erik Thedéen.

– I början av perioden skulle jag säga väldigt dåligt. För det är så pass dåliga kontrollsystem och det är så pass mycket rapporter som pekar på stora brister, så det kan man inte ha gjort.

Extra allvarligt, det är att Swedbank undanhållit information från Finansinspektionen.

– Det handlar bland annat om ett antal olika konsultrapporter som har pekat på de här bristerna, och som de har förstås vetat om. Trots det har de inte givit det till oss. Klart, hade vi fått de rapporterna hade vi använt det i vår tillsynsprioritering, säger Erik Thedéen.

Att banken undanhållit information väger tungt in i att sanktionsavgiften blev fyra miljarder kronor.

– Det här är en väldigt tydlig markering att det är en allvarlig överträdelse som Swedbank har gjort.

Mestadelen av mörkandet ska ha skett under Swedbanks tidigare vd, Birgitte Bonnesen. Hon fick sparken förra året efter att misstänkt penningtvätt avslöjats av SVT:s Uppdrag Granskning. Sedan dess har Jens Henriksson tagit över och lovat bättring.

Erik Thedéen vill inte uttala sig om vilket förtroende han har för bankens penningtvättsarbete i dag, men ett stort ansvar vilar på den nya ledningen, säger han.

– Det här är grundläggande problem, det är styrningen av en mycket stor bankkoncern. Så det är inget som är lätt att fixa, men det vilar ett stort ansvar på dem här.

Swedbanks vd Jens Henriksson säger att han förstår Finansinspektionens beslut.

– Jag är inte förvånad. Vi respekterar beslutet. Det är väldigt allvarligt och också en mycket stor bot. Det är historiska brister som vi jobbar väldigt hårt med att åtgärda, säger han.