Corona

Ygeman: Svenskar kan strömma video obegränsat

1:55 min

Streamingtjänsterna Netflix och Youtube begränsar kvaliteten på sina videoströmmar för att avlästa de europeiska näten. Men det är egentligen inte nödvändigt i Sverige, enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

De svenska bredbandsnäten belastas nu mer än vanligt och flera operatörer skjuter nyinstallationer av bredband, fiber och mobilnät på framtiden.

Det framgår av handlingar hos Post- och telestyrelsen som Ekot har tagit del av.

Det kan också bli aktuellt att "frysa" näten, vilket innebär att alla operatörer pausar icke-kritiska arbeten för att garantera driften.

På torsdagskvällen meddelade Netflix att man begränsar videokvaliteten på sin tjänst i Europa under 30 dagar.

Samma tidshorisont gäller för Youtube, som på fredagen meddelade att europeiska tittare kommer att ha standardkvalitet som förval på sina strömmar.

Beskeden kommer några dagar efter att EU-kommissionären Thierry Breton vädjade till flera nätplattformar om att avlasta näten.

Men i Sverige behöver näten ingen avlastning, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till Ekot.

– Vi har ett väl utbyggt fibernät i Sverige och vi har en hög andel av befolkningen som har fiber, säger Anders Ygeman (S).

Klart är att trafiken ökar, åtminstone på dagtid. De senaste siffrorna hos operatören Tele2 visade att bredbandstrafiken i hemma-abonnemang hade ökat med över 20 procent jämfört med i slutet av februari.

Men enligt Patrik Fältström, teknikchef på it-företaget Netnod, klarar näten just nu belastningen. Inte heller han ser någon anledning att sänka upplösningen på videoströmmar.

– Det är är något jag tycker är trams och inget vi behöver göra i Sverige eftersom vårt nät är så pass bra, säger han.

Flera europeiska länder har drabbats av driftstörningar under coronakrisen. I Spanien har operatörerna bett användarna att inte överbelasta näten och nyligen hade Telenor stora störningar i sina nät i Norge.

– Trafikmönstrena i Norge har ändrat sig radikalt. Det lägger förstås stor press på både fibernätet och det fasta nätet, men också på mobilnätet, säger Kenneth Fredriksen, nordisk chef på telekomjätten Huawei.