CORONA

Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige - 25 000 anställda berörs

2:06 min

Ett av Sveriges största företag, biltillverkaren Volvo Cars, stoppar produktionen i alla svenska fabriker från och med nästa vecka. 25 000 anställda berörs. Det säger företagets vd Håkan Samuelsson i en intervju med Ekot.

– Vi stänger vår produktion i Sverige och i Belgien har vi gjort det sedan ett par dagar. Sedan säger vi åt våra medarbetare på kontoret att jobba hemifrån i största möjliga utsträckning, säger vd Håkan Samuelsson till Ekot.

Hur många anställda i Sverige berörs av detta?

– Det är våra kontorsanställda och anställda i fabriker i Sverige. Det är runt 25 000 anställda totalt, säger Samuelsson till Ekot.

Kommer alla dessa att permitteras?

– Alla som jobbar i produktionen är 100 procent hemförlovade. Produktionen upphör. Alla som jobbar mer indirekt på kontoren kommer få en reducerad arbetstid på 40 procent i första fasen, säger Samuelsson till Ekot.

Är det aktuellt med varsel?

– Absolut inte, säger Samuelsson.

Volvo Cars har fabriker i Torslanda, Skövde och Olofström och dessa stänger nästa torsdag, den 26:e mars, och fram till den 14:e april.

Även Volvos fabrik i USA stängs då och sedan tidigare är det stopp i produktionen i Belgien. Däremot producerar nu fabrikerna i Kina igen.

Volvo Cars besked i dag innebär att en stor del av den viktiga svensk fordonstillverkningen kommer att stanna i nästa vecka.

För tidigare i veckan bestämde också lastbilstillverkaren Scania, en annan av Sveriges största arbetsgivare, att stoppa all produktion i Sverige från och med nästa vecka. Där berörs runt 9 000 anställda.

Även fordonstillverkaren AB Volvo kommer stänga en fabrik i Sverige, den i Tuve utanför Göteborg.