Pressmeddelande 2020-03-23

Litteraturveckan i P1: Här är de nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2020

Nu är det klart vilka fem noveller som nominerats till Sveriges Radios Novellpris 2020. Nina Wähä, Cecilia Hansson, Khaled Alesmael, Kayo Mpoyi och Nanna Johansson har skrivit novellerna och nu är det lyssnarna som avgör vem som vinner. Sveriges Radios Novellpris delas ut 24 april tillsammans med Sveriges Radios Romanpris och Lyrikpris.

Under det gångna året har tio noveller specialskrivits för Sveriges Radio. Nu har en jury nominerat fem av novellerna till Sveriges Radios Novellpris 2020.*

De fem novellerna är:

  • ”Ola och verkligheten” av Nina Wähä i uppläsning av Michel Riddez.
  • ”Var inte rädd för ljuset” av Cecilia Hansson. I uppläsning av Maria Salomaa.
  • ”En tygväska med damaskustryck” av Khaled Alesmael. I uppläsning av Fredrik Meyer. Översättning till svenska, Anna Jansson.
  • ”Askan” av Kayo Mpoyi. I uppläsning av Astrid Kakuli.
  • ”Jordgubbsmjölk” av Nanna Johansson. I uppläsning av Petra Mede.

Det är lyssnarna som avgör vem som vinner och röstningen sker på http://sverigesradio.se/litteraturveckaniP1 med start i dag måndag 23 mars.

Samtliga fem nominerade noveller finns att lyssna till på hemsidan och i Sveriges Radio Play. De sänds också i P1 13 april–17 april kl. 11.35 och 19.35.

Röstningen pågår till och med söndag 19 april.

Om Sveriges Radios Novellpris
Priset instiftades 2002 eftersom genren med uppläsning av litterära texter, inte minst i det korta formatet, lämpar sig så väl för radio. Förra årets vinnare blev Annika Norlin. Under årens lopp har författare som Lina Ekdahl, Stina Stoor, Håkan Nesser, Arkan Asaad och Beate Grimsrud tilldelats Sveriges Radios Novellpris.

Sveriges Radios Novellpris delas ut i direktsändning i P1 fredagen 24 april kl. 18.15-19.00.

Litteraturveckan i P1 
Litteraturveckan i P1 den 20-26 april är en hel vecka med läsandet och lyssnarna i fokus. Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris är en del av litteraturveckan och delas ut i direktsändning i P1 fredagen den 24 april. Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström.

*Nomineringsjuryn bestod i år av fem bokcirklar: ”Svavel” i Jönköping, ”Astrid” i Umeå, ”Kapitelslukarklanen BK” i Piteå, ”In Vino Veritas” i Falkenberg och ”Salongen” i Göteborg. 

Pressbilder

Khaled Alesmael. Foto: Juan Delgado

Nina Wähä. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio

Nanna Johansson. Foto: Tomas Lif.

Kayo Mpoyi. Foto: Camilla Blomqvist/Sveriges Radio

Cecilia Hansson. Foto: Martin Vallin

För mer information, vänligen kontakta:

Joseph Knevel, projektledare
joseph.knevel@sverigesradio.se 
070-999 62 48

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52