coronavirusets effekter

Intensivvård av smittade – majoriteten män

2:09 min

1746 personer har nu bekräftats smittade av coronaviruset. Totalt har 20 personer dött i Sverige.

Samtidigt börjar det bli ont om intensivvårdsplatser och Försvaret förbereder nu för fler intensivvårdsplatser, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth.

Tidigare i veckan meddelade försvarsmakten att man kommer att sätta ett fältsjukhus utanför Uppsala som kommer att rymma 30 intensivvårdsplatser.

Även Älvsjömässan i Stockholm förbereds för att rymma 200 intensivvårdsplatser.

Den senaste veckan har frågan om intensivvårdsplatser varit på agendan när antalet patienter som till följd av coronaviruset behöver intensivvård. Det börjar bli ont om platser.

Den ideella föreningen Svensk intensivvårdsregister samlar data från landets intensivvårdsavdelningar om vårdtillfällen som gäller coronasmittade patienter. Johnny Hillgren är ordförande för föreningen.

– Det kan vi säga, är att 61 patienter som har påbörjat ett vårdtillfälle. Vi kan inte än säga om intensivvården är färdig eller inte för alla de här 61 patienterna, säger Johnny Hillgren.

Det går alltså inte att säga hur många som just nu intensivvårdas runtom i landet, enligt Johnny Hillgren.

De flesta av de patienter som fått eller har fått intensivvård till följd av coronaviruset är män. Av de 61 patienterna är 51 män och 10 kvinnor.

Registret får data med en viss fördröjning och därför kan antalet personer som ligger på intensivvårdsavdelningarna på grund av coronaviruset skilja sig från de senaste siffrorna.

Medelåldern på de som får eller har fått intensivvård är 62,9 år. Den yngsta uppges vara 26 år och den äldsta 84.