Hotar med böter

Grekland inför utegångsförbud

1:23 min

Grekland inför utegångsförbud med anledning av corona-pandemin. Det träder i kraft på måndagsmorgonen, och gäller med några undantag.

– På gatorna får bara de som är på väg till och från jobbet befinna sig, de som ska uppsöka sjukvård, eller ska till apotek eller mataffärer, det meddelade Greklands premiärminister Kyrgiakos Mitsotakis i går kväll.

Åtgärderna liknar de som redan finns på plats i flera andra länder. De som rör sig ute måste vara redo att identifiera sig och får vara i sällskap av maximalt en person, och deras ärende måste kunna styrkas på något sätt. För de som bryter mot reglerna väntar böter.

Grekland har drygt 600 bekräftade coronafall, och 15 döda. Beskedet från premiärministern om utegångsförbudet kommer efter att myndigheterna försökt uppmana medborgarna att stanna hemma på egen hand, men uppenbarligen tycker man inte folk har tagit tillräckligt stort eget ansvar.

Exempelvis har många lämnat städerna för att åka till landsbygden eller övärlden, trots myndigheternas varningar om att det kommer bidra till att sprida smittan till platser som ännu inte är drabbade.

Premiärminister Mitsotakis tackade den stora majoritet som följt myndigheternas regler och rekommendationer, men riktade också kritik mot den lilla klick människor som han menade genom sin olydnad försatt alla i fara.