Kommentar

Ramberg: Löfvens linje – auktoritär frivillighet

1:52 min

Statsministerns tal till nationen hölls när Sverige står och darrar inför de kommande dagarnas påfrestningar på sjukvården. Än så länge fortsätter regeringen på frivillig-linjen, men det är en auktoritär frivillighet, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Att hålla TV-tal till nationen signalerar beredskapsläge och djup kris. Stefan Löfvens tal var en moralisk appell, en uppfordran till plikt och ansvar. Inga nya restriktioner, folksamlingsregler eller skolstängningar aviserades. I stället är det socialt tryck som ska förmå oss att hindra smittspridningen.

Den som går på trånga barer eller lastar sin skidbox inför påsken ska inte göra detta med lätt hjärta, utan att känna omgivningens kritiska blickar. Det är, att döma av regeringens agerande hittills, inte straff och polis som ska hindra smittspridningen utan ett solidariskt beteende.

Som Stefan Löfvens mest laddade passage löd:
"Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land.
Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla."

Politiska beslut handlar ofta om liv och död. Men sällan framstår det så naket som i den nuvarande situationen. De avgöranden som fattas av regering, riksdag och myndigheter påverkar bokstavligen många människors möjligheter att överleva de närmaste veckorna.

Allvaret är nu så stort att det finns ett starkt tryck på partierna att inte göra politisk konflikt av Coronakrisen. Få ansvariga politiker vill vara tvärsäkra i det här läget.

Det hindrar inte att det kommer en dag när ansvar ska utkrävas och både myndigheter och politiker ställs till svars för de beslut som tas nu. Det är därför inte bara av demokratisk välvilja som regeringen varit noga med att förankra sina steg hos oppositionen i riksdagen.

Det har också handlat om att sprida riskerna inför den dag när den politiska räkningen för brister och eventuella felbeslut ska göras upp. Då ska oppositionen vara medansvarig.

Den senaste veckans debatt ger en föraning om vad som väntar en regering som ska rida ut krisen ensam. Först handlade kritiken om att regeringen borde införa hårdare restriktioner, förbjuda sociala kontakter och stänga skolor.

För att sen vända och handla om att regeringen går för långt och stryper ekonomin. Ibland kommer bägge åsikterna till och med från samma håll.

I sitt tal flaggade Stefan Löfven för att det med kort varsel kan komma striktare regleringar som påverkar rörelsefrihet och vardagsliv. Men såhär långt fortsätter alltså regeringen att hoppas på självpåtagen disciplin.

Det svenska samhället håller andan inför de dagar och veckor som ligger framför oss.