Coronakrisen

5 000 konsulter får sluta på AB Volvo

1:52 min

Fordonstillverkaren AB Volvo säger nu upp runt 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. I förra veckan kom beskedet att koncernen permitterade 20 000 anställda i Sverige.

– Det är ungefär 5 000 konsultavtal som vi säger upp nu. Det handlar om både bemanningsanställda och andra typer av konsulttjänster, säger presschefen Claes Eliasson till Ekot.

Fordonsjätten AB Volvo, som bland annat tillverkar lastbilar, kommer under veckan att stoppa all produktion i Sverige på grund av coronakrisen.

Det gör att företaget permitterar i princip samtliga 20 000 Volvoanställda och nu är det också klart att runt 5 000 konsulter får sluta på företaget.

– Vi ser en situation där vi gradvis avstannar med vår verksamhet i Sverige, för att det inte finns förutsättningar att driva verksamheten på ett normalt sätt, säger Eliasson.

När Volvo kan starta produktionen igen eller när konsulterna kan få jobb igen är oklart.

– Just nu är det hur bekämpningen av coronaviruset utvecklas, som får styra tidshorisonten, säger presschefen Claes Eliasson.

Dagens besked kan drabba konsulter och konsultbolag hårt, säger en av de drabbade konsulterna till Ekot.

– Avtalet bryts direkt. Det innebär att de framtida intäkterna försvinner helt och hållet. Det kommer att bli oerhört tufft nu och många konsultbolag kan gå i konkurs, säger konsulten till Ekot.

AB Volvo får kritik för beslutet att säga upp konsulterna.

– Det är allt annat än etik och moral i den här situationen. Avslutar man kontrakten med sina leverantörer på det här viset så innebär det bara kaos. Det finns ju inga medel kvar till att hålla konsultföretagen vid liv och förmodligen kommer det leda till ganska omedelbara konkurser, säger Fredrik Sidahl, vd för underleverantörernas branschorganisation FKG, till Ekot.