Coronaviruset

WHO backar om örtmedicin mot covid-19

1:15 min

Efter att först ha avrått människor från att använda traditionell örtmedicin mot det nya coronaviruset, har Världshälsoorganisationen WHO svängt till en linje som ligger närmare Kinas officiella linje.

Världshälsoorganisationen WHO har på kort tid ändrat sina råd till allmänheten på en politiskt känslig punkt.

Rök inte, använd inte dubbla munskydd, och använd inte antibiotika eller traditionell örtmedicin mot covid-19, skrev Världshälsoorganisationen WHO i sina råd till allmänheten i februari. Motiveringen var att de här åtgärderna är ineffektiva och kanske till och med skadliga.

Samtidigt uppmanade Kinas högsta ledare XI Jinping sjukvården i Kina att använda just traditionell kinesisk örtmedicin i kampen mot coronaviruset SARS CoV-2.

Den 7 mars kom Kinas hälsomyndighet med nya riktlinjer för att bekämpa viruset. Där står att traditionell kinesisk medicin ska användas och uppmuntras.

Samma dag ändrades rekommendationerna på Världshälsoorganisationen WHO:s engelskspråkiga sida, och dagen därpå också på andra språk. Rekommendationen att inte använda traditionell örtmedicin försvann.

En pressekreterare på WHO bekräftar för Vetenskapsradion att råden ändrades efter ett möte i Genève den 4 mars, för att reflektera att många använder traditionell medicin mot lättare symptom på covid-19. Om Kina framfört synpunkter, vill man inte kommentera.

I Kina har användningen av så kallad kinesisk medicin starkt politiskt stöd, trots att vetenskapligt bevisade effekter ofta saknas.

Världens i dag mest effektiva behandling mot malaria innehåller substansen artemisinin, som isolerades ur en traditionell kinesisk läkeört i slutet av 1970-talet av den nobelprisbelönade forskaren Tu Youyou.

De senaste åren har den kinesiska regeringen också satsat stora summor pengar på forskning om traditionell kinesisk medicin. Men än så länge har studierna inte lett till några särskilt betydelsefulla resultat eller framgångsrika nya mediciner.

Mot det nya coronaviruset finns än så länge ingen vetenskapligt beprövad medicin eller vaccin. Men Kina har en stark ställning i WHO.

Förra året inkluderade organisationen för första gången ett kapitel om traditionell kinesisk medicin i sina internationella diagnoskriterium. WHO fick då kritik, bland annat från den ansedda vetenskapstidskriften Nature, som skrev att inkluderingen av traditionell kinesisk medicin "riskerade att legitimera en ogrundad filosofi och icke-vetenskapliga metoder".