Det går bra för ljudböcker när många stannar hemma

2:12 min

Ljudbokstjänsten Bookbeat slog rekord i antal nya användare förra veckan och ser en ökning i Sverige, Finland och Tyskland.

– Största effekten ser vi i Finland och Tyskland som har lite strängare riktlinjer att folk ska stanna hemma. Men även i Sverige hade vi väldigt många nya användare förra veckan. Helt klart verkar många lägga mer tid på ljudböcker i den situation som råder just nu, säger Bookbeats vd Niclas Sandin.

Ljudboksmarknadens största aktör, Storytel, ser också en positiv trend, men säger att de inte kan gå ut med mer detaljerade siffror. Även ljudbokstjänsten Nextory säger till Kulturnytt att de märker av ett markant ökat intresse.

Niclas Sandin på Bookbeat tror att det beror på att människor har tillgång till böckerna i sina smarta telefoner och att de tillbringar så mycket mer tid hemma eller ensamma på promenad. En ljudbok är också en typ av underhållning som räcker länge.

– En ljudbok är tio timmar lång i snitt, så har man en vardag nu som innehåller väldigt mycket tid i hemmet så är det bra att kunna fylla den tiden med längre underhållning. Så tror jag att det är ett sätt för människor att koppla av och koppla bort det ständiga nyhetsflödet vi ser just nu, säger Niclas Sandin.

 Ser ni någon skillnad i vilken typ av böcker som folk väljer att lyssna på?

– Överlag är det samma saker. Vi kan ana en ökning av barnböcker, även om det är lite tidigt att säga. Det kan ju vara kopplat till att fler barn är hemma nu. Särskilt i Finland och Tyskland men även i Sverige är säkert många hemma för att de är lite hostiga och så.