Coronaviruset

Partier: Riskgrupper ska få stanna hemma med ersättning

1:48 min

Med anledning av coronakrisen vill en rad partier nu att reglerna ska ändras, så att personer med nedsatt immunförsvar kan få ersättning från staten för att stanna hemma från jobbet för att inte riskera att bli smittade.

Det är viktigt att skydda riskgrupper, tycker Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog.

– Det är självklart att de ska stanna hemma och det är lika självklart att de inte ska göra en ekonomisk förlust när de tar ansvar, för de tar ju ansvar för samhället, genom att stanna hemma. Jag tycker därför att det förslag som kommit från Moderaterna är konstruktivt och något jag gärna tar med mig, säger hon.

En person som inte får arbeta på grund av att han eller hon kan smitta andra med en allmänfarlig sjukdom - som covid 19 - har rätt till smittbärarpenning.
Nyligen föreslog Moderaterna att reglerna tillfälligt ska utvidgas, så att staten kan betala ut ekonomisk ersättning även till personer som behöver skyddas från smitta, till exempel för att de har nedsatt immunförsvar.

Flera partier är inne på samma linje, och anser att den som tillhör en riskgrupp, ska få rätt att stanna hemma från jobbet under coronaepidemin, med så kallad smittskyddspeng. Med smittbärarpenning får du knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag

- Nu finns det ju ingen kompensation om man tillhör en riskgrupp och kommer att lida extra mycket av att bli smittad. Därför behöver man i det här läget titta på hur man gör för att en person, som arbetar i vanliga fall, men tillhör en riskgrupp, ska kunna vara hemma, säger Nooshi Dadgostar, vice partiledare i Vänsterpartiet.

Även Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna - som ju har ett budgetsamarbete med regeringen, säger att Moderaternas förslag är intressant.

– Jag tycker att det finns anledning att uppdatera dagens regler, utifrån den exceptionella situation vi har, säger Mats Persson.

Enligt Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström är det en viktig princip att vidta de åtgärder som är motiverade utifrån ett smittskyddsperspektiv.

– Jag tycker inte att man ska stänga några dörrar i det här läget, men man ska hålla tät kontakt med de expertmyndigheter som som ger oss råd i det här läget, säger Emil Källström.