Nya åtgärder

Storbritannien stängs: ”Ni måste stanna hemma”

1:45 min

I Storbritannien är oron nu stor för att Corona-viruset ska få samma spridning och omfattande effekter som i Italien. För att försöka förhindra det införde den brittiska regeringen åtgärder som bland annat kraftigt begränsar britternas rörelsefrihet.

Det var en mycket allvarsam premiärminister Boris Johnson som i förinspelad form sa till britterna igår att "vägen framåt kommer bli svår och det är fortsatt sorgligt nog så att många liv kommer att förloras".

Och efter att i en veckas tid stegvis försökt förmå folk att stanna hemma mera, utan att det fått önskad effekt, blev han nu mer direkt.

– Ni får nu en mycket enkel uppmaning, ni måste stanna hemma, från ikväll, sa Johnson.

Polisen kommer få i uppdrag att kontrollera att följande regler iakttas.

Man får bara gå ut för att handla nödvändigheter som mat och mediciner, man får motionera utomhus en gång om dagen och resa till och från jobbet, men helst jobba hemma. Folksamlingar på mer än två personer förbjuds, parker stänger förutom för motionärer, bröllop, dop och andra sociala samlingar stoppas, undantag görs bara för begravningar.

På detta sätt hoppas regeringen Johnson att smittspridningen ska gå ner så att inte den brittiska sjukvården överansträngs av coronasmittan och att den brittiska utvecklingen inte blir som den blivit i Italien.

Tidningarnas förstasidor domineras idag av rubriker som "End of freedom", "Slut på friheten" och "Lockdown Britain", "Stängt Storbritannien".

Åtgärderna välkomnas av både oppositionen och många inom Boris Johnsons eget parti och många experter.

Det återstår att se om åtgärderna också biter mot smittspridning och kan skydda vårdens resuser.

– Jag stödjer det här beslutet, jag bara hoppas att det kom i tid, säger läkaren Sammy Batt Rawden till BBC.

Sen tidigare har regeringen stängt de brittiska skolorna och stängt barer och restauranger med mera.