Vårdpersonal hårt drabbad

Coronakrisen i Italien: 24 läkare döda av viruset

2:00 min

Den italienska sjukvården befinner sig i kris – inte mindre än 24 läkare har dött i landet de senaste två veckorna. Det är fler än dubbelt så många bland sjukvårdspersonalen som har smittats, jämfört med under epidemin i Kina.

Nio procent av de som smittats av Coronaviruset i Italien hör till sjukvårdspersonalen. Dessutom har 24 läkare dött sen den 12 mars. Den italienska läkarfederationen har publicerat namnen på sin hemsida och där framgår att den yngste blev 57 år gammal.

Flera av läkarna hade inte testats för Covid-19, men de allra flesta har jobbat som läkare i Lombardiet, den region där smittan är mest utbredd.

Siffror från det italienska civilförsvaret visar att det är mer än dubbelt så många bland sjukvårdspersonalen i Italien som har smittats, jämfört med under epidemin i Kina. Sjukvårdsstiftelsen Gimbe uppmanar nu samtliga regioner att testa all sjukvårdspersonal, framför allt de som gör hembesök. Risken är stor att läkare omedvetet sprider smittan.

I den mindre kommunen Alzano Lombardo utanför Bergamo, i Lombardiets värst drabbade, så kallade röda zon, finns journalisten Francesca Borri. Hon säger på telefon till Ekot att mer eller mindre "alla" är smittade där.

– Man får tänka två gånger innan man går till sjukhuset, för alla läkare och sjuksköterskor är smittade, säger hon. Personalen saknar skyddskläder och ansiktsmasker, och under senare tid har även syrgas saknats, fortsätter Francesca Borri.

– Många sjuka håller sig hemma och tar bara febernedsättande tabletter.