Uppmaning till bankerna

Bolund: ”Inte läge för utdelningar”

2:00 min

Finansmarknadsminister Per Bolund kräver nu att bankerna ska stoppa utdelningarna till aktieägarna på grund av den ekonomiska krisen.
Per Bolund säger att det är fel att bankerna som nu gynnas av statliga insatser med bland annat gratis lån från Riksbanken på 500 miljarder kronor att ge aktieutdelning.

Bland berörda banker finns bland andra Handelsbanken, som har till exempel bolagsstämma i morgon och planerar utdelning på sammanlagt cirka 11 miljarder kronor.

– Där tror jag att de behöver tänka på den relation de har med sina kunder och att man jobbar i en förtroendebransch. De pengar som vi nu tillgängliggör behövs för företagen för att de ska kunna betala sina räkningar och de anställdas löner. Då ska pengarna gå dit, inte till att göra utdelningar till aktieägarna.

Per Bolund hade i morse möte med det Finansiella stabilitetsrådet, det vill säga cheferna för Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen. Finansinspektionen gick idag ut med ett brev till banker och kreditmarknadsbolag och kräver att aktieutdelningarna stoppas. Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt, skriver finansinspektionens chef Erik Thedéen.

Bankerna stöds nu med gratislån från Riksbanken på 500 miljarder kronor och slopat krav på att avsätta pengar till krisbuffert. Finansmarknadsminister Per Bolund förutsätter alltså att bankerna stoppar aktie-utdelningen.

Per Bolund säger också att det främst är småföretagen som behöver mera stöd. Löner och lokalhyror är det som är akut och regeringen förhandlar nu med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna om att inom kort lägga fram ett stödpaket säger han.

– Det är uppenbart att de små företagen tagit en väldigt stor smäll av den ekonomiska nedgången. Då är det framför löner och kostnader för lokaler som är tunga poster för företagen. Där tittar vi nu på vad som kan göras för att ge stöd till företagen i den här svåra situationen.