Mobiler spåras

Sverige överväger digital smittspårning

2:06 min

Länder som Tyskland, Danmark och Norge ägnar sig allt åt smittspårning med hjälp av mobildata. I Sverige är ett sådant projekt fortfarande på idéstadiet.

Varken teknikjättarna eller de svenska mobiloperatörerna har mottagit någon förfrågan om att hjälpa till i kampen mot smittspridningen.

Talespersoner för både Google och Facebook säger till Ekot några sådana diskussioner inte pågår. Samma svar kommer från de fyra stora mobiloperatörerna.

– Vi har inte fått några förfrågningar från svenska myndigheter. I Danmark pågår en diskussion, men allt med data är känsligt och skyddat av flera lagar. Så det är inte helt klart, säger Mårten Lundberg, talesperson för operatören Tre i Sverige.

Covid-19-patienter i Kina, Taiwan och Sydkorea har länge fått sin mobildata finkammad efter information om var de har varit och vilka de har träffat.

Även i Europa använder sig flera länders myndigheter av såkallad geodata – om än i aggregerad och anonymiserad form.

Operatörer i länder som Italien, Tyskland och Österrike lämnar över data så att myndigheterna till exempel kan se om allmänheten bryter mot utegångsförbud.

Även i Norge och Danmark pågår projekt där teleoperatörerna hjälper myndigheter eller civilsamhället att spåra smittan.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten fortfarande överväger att utöka sin datainsamling.

Det kan enligt honom också bli aktuellt med en officiellt sanktionerad app som samlar in information från allmänheten.

– Vi får en del varningssignaler om att det här med appar är känsligt. De kapas lätt och man får in konstig data från dem. Vi håller på att göra en analys av rimligheten och nödvändigheten i den typen av data, säger Anders Tegnell.

När kan vi vänta oss något sådant?

– Jag tror att vi kan komma igång inom den närmsta veckan eller två. Om det nu blir vi, akademin eller någon annan som driftar det får vi se.

Är det för sent för en sådan app att göra nytta?

– Absolut inte. Vi är fortfarande tidigt i förloppet.