Kambodja

14-åring var rädd för corona – greps

2:07 min

Den fjortonåriga kambodjanska flickan skrev i sociala medier att hon är rädd för coronaviruset.

Då greps hon, uppger Human Rights Watch.

Hon är en av sjutton personer som arresterats i Kambodja för att ha uttryckt oro över virusets påverkan på landet.

I Kambodja har sjutton personer gripit sedan slutet av januari för att de har delat information om coronaviruset och uttryckt sin oro över coronavirusets påverkan på landet. Regeringen har anklagat dem för att sprida falska nyheter, vilket av många ses som ett svepskäl för att gripa oppositionella.

Bland de arresterade finns flera medlemmar ur den förbjudna oppositionen och en fjortonårig flicka som skrev på sociala medier att hon var rädd för covid-19.

Istället för att fokusera på att hindra smittan av coronaviruset, försöker den Kambodjanska regeringen tysta ned diskussioner som förs på sociala medier om smittan säger Phil Robertson, talesperson för Human Rights Watch i Sydostasien.

Enligt organisationen har sjutton personer gripits i Kambodja, anklagade för olika brott som spridning av falsk information när de delat uppgifter på sociala medier om hur man ska skydda sig mot coronaviruset och vikten av god hygien.

Flera av de gripna tillhör det upplösta oppositionsparti som förbjudits av premiärminister Hun Sens regering. Istället för att det hindra coronaviruset har det blivit en politisk fråga, säger Phil Robertson på Human Rights Watch.

Tolv av de gripna släpptes efter att ha undertecknat löften om att inte sprida falska nyheter i fortsättningen och efter att offentligt ha bett om ursäkt.

Phil Robertson på Human Rights Watch säger att folk är oroliga och istället för att lyssna arresterar myndigheterna medborgare och anklagar dem för att sprida falska nyheter.

Premiärministern Hun Sen som står Kina nära har sagt att risken för att viruset ska spridas i Kambodja är liten. I februari tillät Hun Sen ett kryssningsfartyg som avvisats från en rad länder i Sydostasien att släppa av sina passagerare i den kambodjanska hamnstaden Sihanoukville. Det visade sig senare att flera av passagerarna var smittade med coronaviruset.

Än så länge har Kambodjas regering inte genomfört någon form av informationskampanj för att försöka hindra smittan att sprida sig i landet.