Coronaviruset

Klimatmöten ställs in

2:00 min

2020 är ett viktigt år för de globala klimatförhandlingarna med klimatmötet i Glasgow i november. Men alla förberedande möten under mars och april är inställda, flyttade eller har blivit digitala på grund av Coronakrisen.

På klimatmötet i Glasgow i november ska länderna presentera sina planer för att klara Parisavtalet och hålla oss inom två graders uppvärmning.

Viktoria Ingman, som är gruppchef på klimatenheten på Miljödepartementet, är orolig för årets klimatförhandlingar.

– Vi ser ju redan nu att en lång rad möten har ställts in den kommande tiden. Vi vet inte riktigt vad som kommer hända med de möten som ligger lite längre fram. Det är klart, förberedelserna för Glasgowmötet påverkas så klart.

Under de förberedande mötena inför klimatmötet i Glasgow försöker tjänstemännen komma så långt som möjligt. Det är mycket att hinna med eftersom även frågor från senaste klimatmötet i Madrid sköts fram.

Framför allt säger Viktoria Ingman att det är illa om det stora förberedande mötet i Bonn i början av juni inte blir av.

– Har man inte hunnit med det man ska hinna med på tjänstemannanivå, så är det inte säkert att man når resultat på det sätt man vill i Glasgow.

Storbritanniens utrikesminister har sagt att Glasgowmötet i november kan komma att flyttas fram på grund av Coronaläget.

 I Glasgow ska alltså alla länder presentera sina klimatplaner för att nå målet i Parisavtalet där FN vill se att alla länder når nettonollutsläpp 2050. Det handlar också om de 100 miljarder dollar som rika länder har lovat att bidra med till klimatinvesteringar i utvecklingsländer varje år från och med i år.

Viktoria Ingman befarar att klimatfrågan prioriteras ned på grund av Coronakrisen och att ländernas ambitioner minskas.

– Om vi går in i en ekonomisk kris så kan man väl tänka sig att länder inte är lika intresserade av att höja sina klimatambitioner och då kanske man måste ta sig an frågan på ett annat sätt, den diskussionen tror vi kommer att komma.