Coronaviruset

Brist på information oroar svensk-somalier

2:04 min

Av de femton personerna som dött av coronaviruset i Stockohlm var sex stycken svensk-somalier enligt svensksomaliska läkarföreningen. Nu väcks oro i Järva-området om att informationen inte når fram till de som har bristfälliga kunskaper i svenska.

Ekots reporter träffade Dahir Hussein på ett kafé i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Han kände flera av de sex svensk-somalierna som dött till följd av coronaviruset.

– Några personer kände jag. Vi brukade sitta här i cafeterian och på en kontaktplats där vi brukade träffas. De var några personer som var sjuka, berättar han.

Det är förmiddag på Rinkeby torg i nordvästra Stockholm. Ett fåtal människor syns på torget. Några har munskydd. Runt om på torget sitter det lappar där man informerar om att samlingslokalerna i centrum är stängda på grund av coronaviruset.

Awes Mahamad arbetar i en av matbutikerna på torget. Han säger att även han kände några av svensk-somalierna som dött av coronaviruset. Han säger att bristen på information på somaliska från myndigheter lett till att många svensk-somalier frivilligt hjälper sina landsmän i Järva-området genom att informera om viruset.

– Folk kommer hit till Rinkeby från till exempel Hjulsta och Tensta för att berätta och informera. De kommer för att svara på människors frågor, säger han.

Dalil Warsame bor även han i Rinkeby och har hängt med i nyhetsrapporteringen om att äldre tillhör riskgrupperna. Han säger att det ibland är svårt att låta bli att träffa sina äldre släktingar, eftersom somalier har väldigt starka familjeband.

– Min mamma bor i Rinkeby. Hon är nästan 80 år, säger han.

Undviker du att träffa henne nu?

– Nej, föräldrar vill inte att man undviker att träffa dem. Alla andra barnbarn träffar inte henne. Men jag träffar alltid henne.